Tuesday, 25 February 2014

setelah lama menyepi

assalamualaikum.
wow sangat lah lama aku x masuk2 dalam blog ni.dalam setahun lebih agaknya. entah apa benda la nak taip ni..dah lama sesangat x menaip.bukan lah tak menaip langsung, ada lah jugak menaip untuk buat assignment dengan report. tengah buat LI sekarang ni. xde la sibuk mana, duk ofis dengan xde keje. kejenye termenung je. hahaha. in real, x pun. orang kata (chewah orang lain tu bukan diri sendiri), LI adalah satu fasa di mana masa dan ketika untuk merasai alam pekerjaan yang sebenarnya. belajar setakat yang mampu.yang mana boleh ngap kita ngap, yang mana rasa x boleh tu kita belajar je. kita ambik tahu, jangan buat dont know pulak.
ok bai. xde apa dah nak tulis..

Thursday, 18 October 2012

perUbahan

Assalamualaikum!

lamanya aku bercuti dari taip menaip ni..terlampau sibuk dengan asemen n test...final exam pun ..tadi je baru habes, last paper ---> major crop..susah la... kena banyak menghafal. dah la otak aku ni bukan otak menghafal. huhu. jenis susah nak ingat sesuatu benda tu dalam waktu yang lama. so, berlakulah tragedi study last minute. nak buat macam mana kalau study awal-awal kan. aku kena ambik masa untuk mengingat tu. so, jangan pelik kalau tanya aku dah study ke belum? aku jawab belum. hehe. :) topik kita hari ni bukan pasal ni semua. ok~ aku tahu mukadimah aku terrrrlampau panjang kan? haha. ada aku kesah.

perubahan?
apa ada dengan perubahan?
apa itu perubahan?
di mana perubahan?
siapa yang berubah?

perubahan dari sesuatu yang buruk kepada yang baik. penghijrahan pun ya jugak. aku nak berubah? korang xnak ke? xkan x nak kut menjadi seorang yang baik. kita hidup kat dunia hanya sementara. sementara diberi kesempatan untuk bernafas di bumi Allah ni marilah kita sama-sama tanamkan tekad untuk kita berubah. aku x kata aku ni seorang yang baik. seorang yang boleh berubah dalam masa yang singkat. aku ambik masa yang lama untuk tempuhi dari satu peringkat ke satu peringkat.

pengalaman mengajar aku. nak tahu pengalaman aku?

aku dari kecik berperangai macam lelaki. 'boyish'. 'tomboy'. itu gelaran untuk aku dulu la. DULU. sampaikan ada yang x kenal aku kalau aku luar dari sekolah. bukan aku tidak di ajar ilmu agama. bukan aku tidak diajar adap sopan anak gadis. bukan aku tidak diajar cara pemakaian yang sepatutnya. semua itu salah atas diri aku sendiri. orang mengata. aku x endah. orang pandang pelik. aku buat derrrrkk. dalam hati ada ego tersembunyi. main sorok-sorok pulak dia. haha. ego aku pernah berkata. chewwah ayat xleh blah. dia kata 'alah nak kisah apa pandangan orang, diri kita ikut suka kita la nak buat apa. pedehal' tu ayat yang 'jualikan' =selfish. kui3. ok x kesah lah. tu dulu. konon bangga. tapi tu? patut ke? xkan.. ok aku berubah. lebih feminim. FEMINIM??? kuang3. nak percaya ke x? nak percaya ke x? macam x je. ok cubalah tanya. roomate. member-member yang sekepala. tanya dorang sama ada aku ni feminim ke x? answer is ................

satu lagi pengalaman aku. menjadi rujukan. atau tempat pertanyaan?? eh xlah silap sama sekali. biasalah kawan. jadi tempat sandaran dikala berjauhan dengan keluarga. tet... ok whatever! aku tengok sendiri dengan empat mata aku ni. rabun la. xyah nak pikir sangat kenapa aku empat mata. x penting. aku tengok perubahan yang berlaku dekat kawan-kawan aku.bukan seorang tapi dah ramai. tapi aku? bila lagi? sampai seru. seru tu x perlu sampai. semuanya dah ada kalau nak seribu daya, kalau xnak seribu dalih. bagi bermacam-macam alasan yang x tercapai dek akal. kureng. penghijrahan mereka. wah sayu hati ini mengenangkan diri yang sedang leka dengan kekayaan duniawi. yang kurang kesedaran . bila rujuk dekat diri sendiri sedih rasa. bilakah keinsafan itu akan hadir menjenguk di jendela hati sepi?


#nasihat hari ini. untuk melakukan perubahan kita jangan gentar. pasangkan niat. jalankan dengan anggota.
insyaAllah.boleh. Allah sentiasa dengan kita. itu pasti. tika susah. tika senang. tapi kebanyakan dari kita mencariNya hanya kita susah. bila senang mulalah riak. jangan sesekali. mintak simpang. huhu. xnak ak. korang nak? xyah la...



Tuesday, 25 September 2012

rajinkan diri

Assalamualaikum.. :)

sedekahkan senyum anda...ce senyum gok siket...biar bertambah manis muka yang dah manis tu kan? betul lah setiap yang bernafas mempunyai keunikan dia yang tersendiri kan? ok motif cik tika buat ayat macam tu? ~xde motif pun
apa khabar semua? sehat? cik tika makin sehat? sebab apa? sebabnya dah masuk study week dah so keje cik tika hanyalah makan, tido, tgk movie..eh bukan tengok je menonton sekali tau. semua genre movie cik tika layan, citer romantik? ofcozla layan. ingat cik tika ni sengket sangat hadap citer siyes2 je..apa2? nak kata orang jiwang la tu. eh setiap orang ada jiwang dia yang tersendiri la..bukan saya sahaja. haha. xnak mengaku itu bukan masalah saya. citer perang-perang pun cik tika layan. time tu xyah kacau la cik tika. sekali yang tukang kacau tu cik tika tembak pakai sumpit. mesti tertanya-tanya kan? cik tika layan ke x citer hantu? hahahahahahaha...jawapannya adalah......jeng jeng jeng.. ---> x layan. sebab. x perlu sebab. penakut? entah nak kata penakut cik tika xtahulah cik tika ni penakut ke x tapi duk dalam kategorinya yang tersendiri.

ha ha ha

nanti cuti? arghhh lambat lagi ke? xde lambatnya. tunggu 19 haribulan ni. baliklah kamu ke kampung tapi kan cuti sem ni kejap je. sebulan je maybe. x syok la macam ni. huhu. syok x syok. final dah nak dekat tapi cik tika still berfoya-foya lagi. jiran bilik sebelah dah duk ulang alik p library tapi cik tika hanya bergelumang dengan makanan di atas katil sambil tengok movie. ngeh3. xyah jiran sangat la cik tika. roomate awak sendiri dah start baca buku kat katil atas tu. awak? apa yang awak buat? kat nak nak dapatkan result gempak? macam ni boleh ke dapat result gempak. baik kim salam je la kat result tu kalau begini lah perangai awak.

#ok nasihat hari ini.
janganlah mengharapkan sesuatu tanpa melakukan usaha.
kenapa macam tu? sesuatu akan datang terkedek-kedek ke bila awak cuma berharap? tidakkah anda semua tahu yang usaha itu penting? penting! penting! penting!...ok dah pikir sendiri. nak hidup senang ke nak hidup susah?

*ok dah sekian dari cik tika. melalut, merapu, meraban..aiyak!...

tata. assalamualaikum






Monday, 10 September 2012

praSANGKA

Assalamualaikum ahakss...yo.. lama doh cik tika x masuk..alasannya tetap jugak sama.kalau dah bosan pun xpelah.x kesah pun. malas+bz. memandang dah nak habes sem. tinggal 2 minggu je lagi sebelum study week then final exam..yang sudah menampakkan jadualnya di laman sesawang uitm student portal tu (saje je nak bagitau.nak memanjangkan ayat.hakhakhak) tersangatlah penuh aktiviti aku akhir-akhir ni. contohnya.. siapkan esemen major crop about current issue of paddy. rock collection project.  weed collection project. ceh taip2 project bagai. macam la gempak sangat kan. tapi aku akan usahakan yang terbaik. untuk dapatkan carry mark banyak ckit. insyaAllah. tuk cover balik test2 lepas yang tunggang x berapa nak langgang tu. muahaha.. :) lepas tu aku ada lagi test hari rabu ni..soil science and selepas itu economy hari jumaat. sedih tahu x. dah la hari jumaat tu 21/9 ada majlis bubur lambuk yang dianjurkan oleh kami. 48th generation. n hari jumaat ni..14-16/9 aku ada pulak kem JPAM. yang dekat gunung senyum tu. aku teruja jugak. tapi kalau fikir pasal kesebukan+keletihan+kesengsaraan yang bakal ak terima..sedih rasa.  tu je la aktiviti aku. tu je la?  hesh...weh tu banyak tu der. ko ingat sikit ke? letih tu nak buat semua. cuba meh sini buat tengok. tu baru cerita pasal kebizian aku. muahaha..

apa yang aku nak cerita hari ni .... tettt..xde cter pun..malas nak cter pape. bukan ada pembaca dan pendengar pun. jangan berprasangka buruk cik tika. eh..benda tu x baik. salah tu. kita sebagai seorang muslimat Allah ni jangan lah berprasangka buruk. nak2 dengan ALLAH SWT. contohnya. Allah ingin menguji kita dengan sesuatu, yang kita rasakan yang kita tu x mampu untuk melaluinya walhal Allah x akan menguji hambaNya di luar kemampuan hambanNya itu sendiri. ada faham anak-anak semua? eh bila aku ada anak ni pulak..hadoi..

# nasihat hari ini.. jangan lah berprasangka buruk terhadap orang lain..itu sesuatu perkara yang tidak membawa kepada keuntungan pun, walhal banyak keburukan yang kita dapat. contohnya lagi..keburukan yang kita dapat adalah x dapat apa-apa. faham apa yang cik tika cuba sampaikan? x faham ? cik tika pun x faham lah weh..muahaha.. ok x kelakar pun.

sebenarnya apa yang disampaikan ialah x dapat apa2 lah dengan sikap prasangka ni..sebab dia PRAsangka...kalau sangka baru dapat..kehkehkeh.



ok dah la tu aje. tata encik D..

assalamualaikum . again. be strong..face reality.motif?
(^_^)



Friday, 10 August 2012

puasa+usaha+ketidaksabaran :P

Assalamualaikum.. :) selamat berpuasa..dah masuk 10 hari terakhir ramadhan dah..so apa lagi  sesama la kita perbanyakkan ibadah kita pada bulan ramadhan ni. setahun sekali je pun. bukan tiap2 bulan kita dapat bulan puasa ni. so kerjakanlah ibadat selagi kita termampu. kita semua penat dengan aktiviti harian and aktiviti duniawi kita ni kan. tapi x boleh ke kita luangkan masa untuk buat ibadat waktu malam ..mulakan dengan perlahan-lahan..jangan lah mengejut. mengaji banyak2..banyak pahalanya. sehari tu jenguk lah al-Quran tu.. x abes satu surah pun xpe..tapi kalau baca banyak pun xpe. tapi dah kita ni terkejar-kejar nak buat benda lain. padahal benda tu x penting mana pun. haha. x kata kat orang tuju straight je kat penaip ni..kehkeh.. nak bat macam mana..dia ingat sibuk dia je. sibuk orang lain? x tahu pulak.

dah abes dua test dah. walaupun jawab lintang pukang..insyaAllah..kita tawakkal pulak ye. usaha dah..doa berterusan..so tawakal la pulak kita. janji dah usaha. jangan x usaha langsung. tapi duk doa je siang malam nak dapat apa yang di nakkan..tapi usahanya idak dikitpun..apa pun x boleh.. haha. jenis ni baik campak buntut kuali kat muka..kan2? buat sakit hati je. so dalam kerjakan sesuatu kita perlu berusaha sehabis mungkin..tanpa effort mana nak dapat hasilnyakan.. sama-sama berusaha >_<

x sabar nak balik kampung. nak makan masakan kat rumah. huhu. masakan angah! nak buat macam mana nak merasa  masakan mak x dapat dah. so merasa je la masakan angah. sedap apa. walaupun x sama ngan mak. tapi orang lain pun xde samanya masakan dia dengan masakan angah. xkan ada yang kedua. dulu masa arwah mak ada..selalu cakap masakan mak sama je rasa. tapi bila mak dah xde baru nak tahu yang masakan mak tu xde yang boleh ganti. ok mud sedih dah bertandang. stop sini. yang penting ..nak balik rumah! so sape2 yang masih ada peluang untuk merasa masakan mak..bukan masakan je ..kasih sayang jugak. jangan buat x peduli pulak. jangan rasa benda tu remeh. sebab satu hari anda akan merasakan kerugian yang amat sangat.

rehat sat malam ni tanpa buku, tanpa notes, tanpa formula..esok2 proceed balik..haha..bukan apa kan study je..ada orang telan buku tukan ..----> penaip..kehkehkeh..


#bersama buat ibadah bulan puasa ni..banyakkan solat sunat, solat wajib lima waktu jangan tinggal tau..puasa semestinya..baca al Quran bebanyak. jom ubah diri! jadi lebih baik.

tata Assalamualaikum wbt.



Wednesday, 8 August 2012

dah begitu lama...

Assalamualaikum...dah begitu lama cik tika x jengukkan diri dalam ni kan. nak buat macam mana semua apa yang orang buat. dia nak buat. ni lah salah satunya..berblogging..huhuhu..cik tika ngan cik malas. sangat sinonim. x boleh nak sangkal lagi pun sebab dah sebati sangat. malam ni.sepatutnya prepare untuk dua test yang sedang menanti tapi sempat lagi jenguk blog dia. rindu kut. haha. ada ke cakap pasal rindu pepagi ni. start nak meroyan la tu. muahaha. esok dah la pukul 4.30 pagi dah kena bangun. sebab? sahur la. kan bulan puasa ni. nak masuk hari yang ke 20 dah umat Islam berpuasa. dah dekat dah nak raya. ish tak sabar pulak hati ni. haha. baju raya x beli lagi. berangan nak raya bagai. eyh. duit raya canne pulak? ekekeke. hish sempat lagi duk mikir pasal raya. ce cik tika pikir pasal 3 test yang sedang tunggu cik tika jawab tu. economy. soil science. major crop. budak agrotech kan..benda-benda macam ni la yang dia kena tempuh+langgar+masuk hospital=kerja. muahaha. ada pulak buat hiperbola macam tu. x berkait rapat langsung. sewel dah pepagi ni. haha. sebenarnya macam xde cerita yang nak diceritakan. tapi masih jari ni sibuk nak berceloteh walaupun xde topik yang khusus yang nak diperkatakan. wah ayat. dengar dek cikgu bm ni. terbeliak biji mato ni. haha. hiperbola. again. dah lama sangat x jengah blog ni. bersawang. beranai-anai. berlabah-labah. dah aku rasa. tapi nak buat macam mana. dengan life sem 3 yang banyak sangat keje yang perlu aku laksanakan. dengan esemen yang last-last minit. presentation yang main sembur je. exercise yang buat ikut sempat je. entah lah. macam x bersungguh pun ada aku ni. tapi nak buat macam mana. ce baca ayat baris kedua. itu lah penyebabnya. x boleh buat apa dah. semakin pagi makin sewel aku ni. teringat rayalah. pose pun x abes lagi. ada hati nak raya. teringat test? hurm. takut, ketar, risau. usaha? tengah la ni.esok sambung baca ye. doa? hari-hari dah buat. wajib tu. mana boleh tinggal doa. kalau kita x doakan nampak sangat kita ni angkuh. ye la angkuh dengan Allah SWT. ingatlah hidup kita ni bergantung dengan Dia. Dia yang UTAMA. lepas tu baru mak bapak ye. kalau yang dah bersuami tu. suamilah dulu. selagi x bertentangan dengan hukum hakam islam. jangan sesekali rasa takbur pulak dengan apa yang kita ada ni. sikit sangat. kulit bawang pun x lepas weh. bukan semua orang sama. tapi tulah x tuju dekat orang lain tuju kat yang tengah menaip ni dulu. kesedaran mesti ada. buatnya entah iye entah idak. kan2. haha. nipis x nipis tu aku relate dengan ilmu kita kat atas muka bumi ni. sekaya mana kita..adakah kita kaya di sisi ALLAH SWT?

#nasihat ari ni... banyak doa selepas kita usaha..eh..lupa.. sebelum usaha pun dah boleh doa la. sebab apa hidup kita ni mencari kesempurnaan. sebab kita semua x sempurna. jangan pandang seseorang itu sempurnanya aje. pandanglah. kekurangan dia juga. kekadang kekurangan itu yang indah tentang seseorang itu.

+ enough tika.. kau dah melalut.pepagi yang sunyi.gelap gelita. atas kerusi,depan meja study yang penuh notes. tepi katil yang bersepah dengan kertas.dengan badan yang dah cakap dia perlukan rest yang cukup untuk buat keje esok. ok tata.. Assalamualaikum wbt. :)

Tuesday, 12 June 2012

bersawang ke? :/

assalamualaikum...
aiyak! bersawang ke? berhabuk ke? ape2 je la kan...cik tika xtau la kenapa malas sangat nak taip menaip ni..kenkadang cik tikah rasa macam nak tutup je blog ni..tapi susah pulak nak follow blog org nanti kalau xde blog ni..hesh..
dah tiga bulan tinggalkan blog ni...hehehe...jangan marah sebab cik tika bz...erk! bz??? bz dengan apa tu cik tika? setahunya cik tika cuti sem ari tu dekat dengan dua bulan kan? so apa cik tika buat masa cuti tu..

ceritanya begini,begitu....
balik cuti sem! lassssst paaaaaper.. gembiranya hati. buat leklok kan last paper. subject : landscape. paling minat.. ok paper petang...done. balik kelas packing barang siap2. esok balik rumah..kampung.tunggu aku tu..
( ni susah nak riview balik ni....nak putar ingatan 360 degree ni..aiyok...entah ingat ke tidak)
esoknya, angah n family, abang datang ambik kat u nih. barang semua dah buat turun dari tingkat 4.urghhh gila berat dan banyak. dekat 4 kali ulang alik turun naik tangga. letih. pukul 9.30 angah sampai. yeay!
balik..eh nape lalu ikut jalan lain ni..sekali p gambang waterpark. xcted. main2 air. dekat 6 petang baru keluar. balik. masing2 badan dah letih..smpai umah..mandi,solat dan tido.

masa cuti tu ingatkan nak keje.tapi x jadi.sebab dah penuh..so bercuti sakan la..kejenya..jalan,makan,on9,tido,movie..kerja tetap...eh kerja jugak tukan?
muahahahahhaha~

ni dah balik u dah..cuti pun habes dah. sem 3..belajar benda baru. perlu study lebih tongkat ali. x boleh main2 dah..insyaALLAH,,usaha lif kejayaan. sekarang x pakai tangga dah..ok la nk g kelas..tata..